Statistiken: 8,5 eller 91,7 procent negativt

Posted on 29 september, 2010

0


Det har länge gått att attackera med statistik om man har haft kunskaper nog att vinkla den till sin egna fördel. Journalister har dessutom varit dåliga på att undersöka vad siffrorna betyder och var de kommer ifrån.

Nu har vissa lärt sig försvara sig med samma knep för att på så sätt avväpna statistikern. Såhär skriver Martin Jönsson på sin blogg:

Det visade sig dock inte vara så enkelt, men enligt honom är det ”i princip alla större artiklar 15/8-15/9”. Totalt är det 130 artiklar som granskats.
Väldigt få av dessa artiklar handlade dock specifikt om Sahlin, närmare bestämt 19 stycken, enligt Asp. Av dem hade en ”positiv vinkling”, sju var neutrala och 11 ”negativt vinklade”.
Det var intressant information att få. Det innebär att 8,5 procent av de undersökta valartiklarna i SvD var ”negativt vinklade mot Sahlin”. Om man i tabellen börjar med 58 procent innebär det att det inte finns så mycket kvar för den som vill måla upp en bild av en massiv Sahlin-bashing.

Det Martin Jönsson trycker på är alltså att 8,5 procent av artiklarna var negativa till Sahlin; det han inte säger så mycket om är att på en  positiv artikel går det elva negativa.

Annonser
Taggat: , ,