Lysande detektivarbete av SvD, men mer?

Posted on 5 oktober, 2010

0


Kanske är det inte så viktigt för journalister att var först längre? Svenska Dagbladet var först med att avslöja vem som skulle få nobelpriset i medicin, och de själva var väldigt stolta över detta.

Ett antal läsare däremot var inte alls lika imponerade – några var till och med arga på tidningen för att de berättade vem det var.

Förr i tiden ville tidningar vara först med en nyhet eftersom deras läsare då kunde känna att de skulle få reda på det senaste tidigare än andra om de prenumererade. På den tiden var det en väsentlig tidsskillnad eftersom nyheter tog längre tid på sig att spridas; så är det inte nu. Vad tjänar SvD:s läsare på att läsa SvD när nyheten finns på twitter, i övrig media och på facebook bara några minuter efter avslöjandet? Inte mer än några minuters vetskap.

Naturligtvis ger det fortfarande cred bland journalister att avslöja något liknande, men för att imponera på våra lyssnare och läsare ska vi nog avslöja saker som berör oss direkt och som förändrar någonting, eller komma med djupare analyser som inte genereras på twitter.

SvD:s avslöjande är en uppvisning i detektivarbete, men en journalistik som inte förändrar någonting och som jag tror kommer bli allt mindre viktig.

Annonser