Men så svara då!

Posted on 13 december, 2010

7


Vilka kommentarer måste besvaras, vilken läsardialog måste föras?

Jag ställer mig frågan efter att ha läst nyhetschef Marcus Melindets blogg och den första kommentar han fick på sitt inlägg angående journalister som vill tysta Wikileaks. Ulf kritiserar där Anders Rönmark, politisk redaktör för Tidningen Ångermanland (där Marcus Melinder är nyhetschef) och för Örnsköldsviks Allehanda, bland annat genom att anklaga Anders för att vara en av Wikileaks motståndare och inte på något sätt försvara de liberala värden tidningen säger sig stå för.

Nu är frågan om Anders Rönmark ska svara? Ulf, som skriver anonymt, verkar utifrån sin kommentar vara en av dem som ofta hör av sig, och möjligtvis ofta med likartade kommentarer. Samtidigt är det en välskriven kommentar med vad som ser ut att vara relevant kritik, relevanta citat och en retorik högt över internettrollens skrikiga fasoner.

Frågan kan naturligtvis ha diskuterats tidigare, men då kan en kommentar hänvisa till didigare svar – dessutom är frågan aktuell och borde i vilket fall som helst vara värd att lyftas på nytt. Att Rönmark sett den här enskilda kommentaren råder knappast något tvivel om, men inget svar kommer. Istället skriver Rönmark på Twitter:

Anders Ronmarks tweet

Frågan är alltså vilka tokar vi ska svara, och vilka vi kan håna som just tokiga läsare? För mig (någon utifrån som inte följt en eventuell diskussion tidigare) framstår Rönmarks attityd till dialog som en aningens oengagerad, och jag blir genast mindre intresserad av att läsa hand debattinlägg.

Hur svårt är det egentligen att svara på en kommentar?

Annonser