Riktigt illa: Public service-tjänster ska förhandsprövas

Posted on 16 december, 2010

2


I dag bestämde regeringen att nya public service-tjänster måste förhandsprövas.

Anette Novak, chefredaktör Norran, Anna Serner, vd Tidningsutgivarna, Peo Wärring, chefredaktör Eskilstuna-Kuriren hör sannolikt till de som är glada.

Ursäkta, men jag kan inte fatta hur ni tänker. Jag fattar det bara inte.  Om bara Annas Tidningsutgivarna inte skulle säga sig ”slåss för yttrande- och tryckfriheten för att vår demokrati ska fungera”, om Anette och Peo inte skulle vara mina kollegor, då hade det känts bättre. Då skulle det vara vi – vi journalister och publicister som gör oss så märkvärdiga över vår kamp för yttrandefriheten, för fria medier – mot dem som anser att journalister borde hållas så korta som möjligt. När blev vinst för tidningsföretagens ägare viktigare än mångfalden inom media?

Som det är nu ska nya tjänster prövas av Myndigheten för radio och TV. Den myndigheten skickar då ut förslaget på den nya tjänsten på remiss till kommersiell media i Sverige. Kvarnarna maler på, och även om någon myndighetsperson kommer fram till att den nya tjänsten inte skulle konkurrera allt för mycket med det Bonnier, Schibstedt och Stampen vill göra så är risken stor att idén redan är snodd och gjord.

Vem tror att det här gynnar kreativt tänkande på SR, SVT eller UR? Vem vill jobba fram en idé under månader för att sedan se den gå till konkurrenterna?

Vad tycker du? Är det här okej?

Annonser
Posted in: Uncategorized