Debatt om censurerande(?) Ipad-avtal svår att föra

Posted on 29 december, 2010

1


I P1 Morgon i morse diskuterades hur Apples avtal med tidningar kring Ipad-appar påverkar vad tidningarna kan publicera i appen och hur det påverkar journalistiken. En rätt onyanserad debatt där Thomas Mattson, chefredaktör på Expressen, inte såg några speciella problem, och Journalistförbundets ordförande såg en massa problem. Själv har jag varit rätt kritisk till de här avtalen utifrån vad jag har läst, bland annat en artikel i Sydsvenskan med följande ingress:

Svenska tidningsföretag sätter sig i knäet på Apple. I samma stund som tidningarna godkänns för läsplattan Ipad går de med på att följa det amerikanska företagets riktlinjer om innehåll. Sex och religionskritik riskerar att utesluta tidningarna ur systemet.

I en annan artikel uttalade sig Per-Anders Broberg, ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen när  Thomas Mattsson var borta, såhär:

Men det är klart att om vår förhandlingsposition hade varit starkare hade jag gärna sett ett avtal där den här typen av formuleringar inte fanns med.

Ändå verkar Thomas Mattsson nu helt oförmögen att problematisera avtalen och vad de kan innebära. Han skriver på sin blogg såhär efter radiodebatten:

Jag gjorde jämförelser med andra distributörer av journalistik, som bibliotek som vägrar tillhandahålla vissa dagstidningar eller kiosker som gör vissa tidskrifter mer otillgängliga på översta hyllan, och påminde om att flera lokala dagstidningar idag producerar lokal-tv och då tvingas skriva sändningsavtal med staten som reglerar innehållet mer än vad som är förutsättningarna när de gör sina gamla, tryckta tidningar.

Är det en relevant jämförelse? Om ett bibliotek väljer att inte ha med Expressen i sitt utbud påverkar det knappast Thomas publicistiska beslut, men vägrar Apple ta med  tidningens app när en artikel kritiserar religion så finns det stora investeringskostnader och utvecklingsarbete bakom appen att ta hänsyn till. I värsta fall är det tillslut inte ens Thomas beslut utan den som har ansvar för ekonomin?

Att tidningar som sänder TV inte får sända vad som helst begränsar såklart dem, men frågan är om statens syn på yttrandefrihet och hur långt den ska respekteras i etern går att jämföra med Apples syn på ”vad som är lämpligt”?

Jag frågade Thomas och Svenska Dagbladets chefredaktör Martin Jönsson om de skulle trycka sin tidning hos ett tryckeri som vägrade att trycka vissa bilder eller texter, när detta skrivs har jag fått följande svar av Martin:

Vi vägrar själva trycka vissa bilder/texter. Det kallas utgivarskap, med TF som grund.

Det finns alltid saker som ”begränsar”. Men att Apple finns är inget hinder för oss att göra vår journalistik.

Jag skulle väldigt gärna vilja veta mer om avtalet (var hittar man det) och få höra hur olika utgivare tror att det påverkar journalistiken i stort och deras journalistik i synnerhet, men det verkar vara svårt att föra en diskussion utan att gå i direkt försvarsställning. Synd.

Annonser
Posted in: Debatt