Gör guldspaden teknikneutral

Posted on 24 mars, 2011

0


Menyn inleds med ”mat gjord på gasspis”, nästa sida upptas av ”mat gjord på elektrisk spis” och längst bak finns det sent tillfogade bladet ”mat gjord på induktionshäll”.

Låter det knäppt? Det är det också. Men inte för att de missat mikrovågsugnskategorin.

Sedan 2007 har ”webbpublicerad undersökande journalistik” fått vara med och tävla om guldspadar på Gräv. Inför Gräv år 2011 nomineras inget bidrag i webbklassen (för gräv gjorda 2010), bara 2009 grävdes det tillräckligt djupt på landets webbredaktioner.

Många blev förvånade över att inget webbgräv kom vidare i år, andra talade om fattigdomsbevis och Grävjuryns ordförande fick förklara varför.

Själv tycker jag att ”webbpublicerad undersökande journalistik” låter som en rätt inaktuell formulering, trots att den alltså bara är några år gammal. Den absoluta majoriteten av grävjobb publiceras på webben, till exempel publicerar Uppdrag Granskning först på webben och sen i etern.

Okej, en formuleringsmiss, än sen? Nej, det är inte det som är problemet – försök komma på en bättre formulering själv får du se hur lätt det är.

”Undersökande journalistik som utförts på nätet” kanske? En massa gräv görs till stor del på nätet för att sedan hamna på papper.

”Undersökande journalistik som utförts av en webbredaktion” då? Den är bättre, men hur länge håller väggarna mellan ”den vanliga redaktionen” och webbredaktionen? På P4 Göteborg har de redan rasat, på många andra ställen också – tur är väl det! Frågan om Samir Bezzazi eller Filip Kruse skulle få guldspaden vore däremot mer svårknäckt.

”Undersökande journalistik som bara publicerats på webben.” Innebär det att Kaliber inte får publicera sina reportage på webben för att fortfarande räknas till radio?

Förr i tiden, då någon gång när Guldspaden instiftades, var det enklare att dela upp journalister, redaktioner och företag efter medieprodukt. Nu går det inte längre; att SVT fortfarande tävlar i TV-kategorierna beror enbart på att det var i etern de började leverera journalistik, hade SVT startats i dag skulle de lika gärna kunnat hamna i webbklassen. Deras journalistik är ju faktiskt lika tillgänglig (om inte mer) och publicerad där som via Teracoms TV-master.

Man kan också fråga sig hur det kommer att se ut inför Gräv2021? Ett scenario är att allt publiceras på webben, inget i papperstidningar. Nomineras DN eller Sydsvenskan till guldspade i tidningskategorier fram tills dess de ger upp sin pappersupplaga?

Ytterligare en fråga är varför det inte finns någon läsplattekategori? Kanske för att det är samma journalistik som publiceras där som i tidningen och på webben, om än i en något annan form?

Jag hoppas att vi aldrig kommer få se läsplattekategorin. Grävande journalistik kan inte längre delas upp efter publiceringsplattform, det vore som att dela upp mat efter om den är tillagad på gasspis, elektrisk spis eller på en induktionshäll. Jag bryr mig inte om så kocken grävt upp min soppa någon försökt gömma för ett par tusen år sedan, bara den smakar gott och jag blir mätt.

Jag föreslår att vi ger upp de här gamla kategorierna och hittar på nya. För kategorier behövs, även små redaktioner ska kunna vinna priser så som de nu kan i exempelvis lokalradio-kategorin eller ”dagstidningar <100.000 i upplaga”-kategorin (de gräver ju under andra förhållanden). Exakt hur uppdelningen ska se ut vet jag inte, men den bör vara teknikneutral för att vi ska slippa ändra stup i kvarten nu när innovation inom mediebranschen blivit så himla populärt.

Annonser
Posted in: Debatt