Etiska gränser glider iväg – fritt att röka rektorer

Posted on 12 april, 2011

0


I början av det här åter kritiserade Marcus Melinder, redaktionschef för Tidningen Ångermanland,  P4 Västernorrland eftersom de inte publicerade namnet på trippelmördaren i Härnösand när de satt samman sin årskrönika. Kring det blev det mycket diskussion.

I går publicerade han namn och bild på en förtroendevald politiker och tillika rektor som åtalas för våld mot tjänsteman. Jag hoppas på diskussion även denna gång.

I TÅ:s artikel får vi reda på vad mannen åtalas för och att det bland ”bevisbördan finns förutom ordningsvakternas berättelser flera vittnesmål.” TÅ har också pratat med en partikamrat till mannen som säger att han tror att mannen är oskyldig, och de ”har försökt komma i kontakt med Mattias Ahlenhed men utan resultat.”

Räcker det med att prata med en vän och komma fram till en telefonsvarare för att hänga ut någon med namn och bild, en person som ännu inte är dömd och som bokstavligt talat kan förlora allt på sån här pubilcitet?

Gäller inte de etiska reglerna för journalister längre? Till exempel: ”7. Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.” Eller menar TÅ att det ligger i allmänhetens intresse att veta om att en rektor och förtroendevald är åtalad för våld mot tjänsteman, ett brott han ska ha begått i höstas? Att denne man annars riskerar att ge sig på barnen i skolan och att informationen allstå måste komma ut nu genast? Att det absolut inte går att vänta tills mannen är exempelvis dömd för ett brott?

Sen har man alltså inte heller pratat med den åtalade mannen. Det har istället Gunilla Fluur, partikamrat till mannen, gjort på sin blogg.

(…) först av allt, hur mår du?

Jag mår uselt… Telefonen har ringt oavbrutet hela dagen. Otrevliga och osanna kommentarer om mig på TÅ… Alla som en gång tyckt nåt om mig passar på att vädra sina åsikter, sanna eller inte.

Jag kan förstå det. Han ska bli pappa om en månad, han fick reda på åtalet genom att läsa tidningen och han har inte fått ge sin version i samband med pubilceringen av sin bild och sitt namn.

Vad som än händer nu, vilka dementier som än skrivs, kommer det här klistra fast en lång tid framöver. Kanske sammanfattar Carl-Gunnar Krooks saken bäst i sin kommentar (11 april 2011, 07:39) till TÅ:s artikel:

”Bara att inse att han är rökt vad som än hände.”

Uppdatering: Jo, de etiska reglerna i samband med namnpublicering verkar fortfarande gälla enligt Elin Hellström och Frida Jakobsson på JMG.

Annonser