En arabisk vår följd av en källkritisk höst

Posted on 25 augusti, 2011

0


Så här skriver DN i sin direktrapportering, för tillfället under rubriken  ”Khaddafi nära att tillfångatas” (i dag klockan 15.57):

Striderna i Libyen fortsätter, liksom jakten på Khaddafi och hans söner. På torsdagen kom uppgifter om att Khaddafi nyligen var nära att gripas.

Och längre ner:

12.52 Muammar Khaddafi var nära att tillfångatas på onsdagen i samband med en räd i en privatbostad i Tripoli, rapporterar Paris Match magazine. Tidningen hänvisar till en anonym källa som påstår sig ha deltagit i en operation med utländsk underrättelsetjänst och libyska rebellsoldater. Bostaden tros ha varit Khaddafis gömställe.

Huset stormades efter ett tips från ”en trovärdig källa” på onsdagsförmiddagen, men just då befann sig inte Khaddafi där. Det fanns dock bevis, enligt den franska tidningen, på att han tillbringat åtminstone en natt i byggnaden, exakt när är dock oklart.

Khaddafi var nära alltså nära att gripas. Ett jättenyhet, så klart – bara att gratulera DN! Eller vänta, det var visst inte DN:s reportrar som grävt fram detta scoop, de hänvisar ju till en fransk tidning. Men ändå, något ska man ju ha för att bläddra i franska tidningar.

Fast Paris Match magazine hänvisar i och för sig till en anonym källa, som har hängt på en underrättelsetjänsts hemliga operation till ett ställe en annan ”trovärdig källa” sägs ha påstått var Khaddafis gömställe (där han av en olycklig slump inte råkade vara för tillfället).

Jaja, kanske man kan säga till sig själv, mycket är ju faktiskt rätt oklart just nu, och man får väl berätta det man vet. Eller i alla fall det en fransk tidning rapporterar från en anonym källa som säger att det kanske är på ett visst sätt. Sen finns det ju faktiskt – enligt den franska tidningens anonyma källa, får man anta – bevis för att Khaddafi varit där åtminstone en natt, någon gång de senaste…ja, för exakt hur många dagar, veckor eller år sedan det var det var spelar väl kanske inte en så himla stor roll.

Bra nära var det i alla fall.

Annonser