Lördagsintervjun med Carl Bildt

Posted on 26 november, 2011

4


Det ringer in en lyssnare som är irriterad över hur Carl Bildt får ”styra och ställa i lördagsintervjun”. I Twitterflödet är folk lika delar upprörda och roade över hur Bildt slingrar sig inför Tomas Rambergs frågor, och tycker att den som intervjuar Bild måste ”ta respektlösheten till en helt ny nivå”.

Jag håller med om att flera frågor blev obesvarade, och jag hade gärna sett att lördagsintervjun kunde vara en timme till i dag. Men det som Ramberg gör så bra är att han med sina frågor tvingar intervjupersonen att visa vem han eller hon egentligen är. När Bildt exempelvis försöker göra sitt yttersta för att vifta bort Rambergs väl underbyggda påstående om hur Berlusconi fick Bildts stöd i början av 2000-talet så går lyssnaren eventuellt miste om ett konkret och uttalat svar, men får istället veta desto mer om politikern Bildt (och kan dessutom säkert ana vad det var han egentligen tänkte i frågan).

Sen kan jag som journalist tycka att Bildt har ett nonchalant och respektlöst förhållningssätt gentemot Ramberg, och tycker det vore trevlig och bra om han ville svara på de frågor han får, men i en intervju som ska berätta något om en person så behöver det i sig inte vara något stort problem.

Annonser
Posted in: Uncategorized