Musikhjälpen kidnappar inte barn i Etiopien

Posted on 21 december, 2011

3


Hanne Kjöller skriver i dag i DN:s ledare att ”Musikhjälpen är […] ett i raden av biståndsprojekt som mer handlar om vad vi vill ge än vad mottagarna behöver”, detta eftersom en del av pengarna som samlas in går till en organisation i Etiopien som ”åker och hämtar flickor ute i byar och sätter dem på ett lastbilsflak och tar dem handgripligen till en skola” som det beskrevs i P1-morgon.

Det här är fel, enligt Hanne Kjöller, eftersom barnen behövs på åkrarna. Dessutom ska människorna i Etiopien få ”gå igenom samma utvecklingsfaser som vi själva gjort”.

Dessutom behövs hjälpen faktiskt inte i Etiopien, ett påstående som Hanne Kjöller bygger på att 20 miljarder kronor flytit ut ur det korruptionstyngda landet, och ”ett land som har råd att avvara 20 korruptions- och mutmiljarder” behöver väl knappast någon svensk hjälp?

Först och främst undrar jag om Hanne Kjöller verkligen tror att barnen rövas bort från sina familjer? Femåriga Gustafs 230 kronor går alltså via Radiohjälpen till en kidnapningsorganisation i Etiopien?

Sen verkar det trots allt finnas en del saker som faktiskt inte ät på topp i Etiopien.

I södra Etiopien meddelar FN:s flyktingorgan, UNHCR, att undernäringen är runt 40% och dödligheten är skriande hög, framför allt bland barn under fem år.
Jag tycker inte heller att Sverige ska rycka barnen som behövs i arbete från deras föräldrar armar, och vi ska inte trycka upp våra pengar i något lands ansikte. Så tror jag inte heller det ser ut. Pengarna fördelas istället till en mängd olika organisationer på plats, organisationer som antagligen vet hur de ska använda pengarna, och som antagligen har ett stort behov av dessa även om landets företag går bra i och med en stark tillväxt.
Annonser
Posted in: Debatt