Hannes Råstam och långsamheten

Posted on 13 januari, 2012

0


”Han var så otroligt noggrann, så långsam. Och han gjorde det så många journalister drömmer om: han förändrade verkligen samhället.”

Mattias Göransson, chefredaktör på magasinet Filter, berättade om den nyss avlidne journalisten Hannes Råstam i Alltid Nyheter. På olika håll har olika människor i dag skrivit om Hannes, men det jag fastnade för var just hur Mattias beskrev honom som ”långsam”.

Strax innan hade jag lyssnat på Kulturnytt och Johanna Rudbäcks reportage (del tre i en bra serie) om hur kultur, media och det mesta blir snuttifierat för att tryckas in i en mobiltelefon, och hur det ”mångbottnade tänkandet, blir allt mindre attraktivt att skildra. Att det i framtiden är de korta, snabba idéerna som slår igenom.” Och då handlar det främst om teater och böcker, vad mobilen gör med nyhetsjournalistik vet bara app-utvecklarna. Fast det behövs inte ens några appar, snuttifieringen och tidspressen har varit verklighet på många redaktioner sedan många år.

Så nu hoppas jag att de redaktörer och mediechefer som i dag hyllar en legend även bereder plats i schemat för den långsamma journalistiken, den som hjälpte Hannes att se bortom nästa löp, publikmätning eller guldspade. Läs gärna ”Grävarens testamente” i Filter för att förstå.

Annonser
Posted in: #blogg100