Kraschat protestmöte i Bamako – om läget i Mali just nu

Posted on 26 mars, 2012

0


”Ingen här tycker militärens statskupp var bra. Vi vill ha fred, en demokrati – nu kan vi bara vänta och se vad som händer.”

Det säger Issa, en 26-årig taxichaufför och pappa till en tvåårig dotter. Han har varit runt i hela Väst- och Centralafrika och på så sätt rest genom många krigsdrabbade länder, och han blir ledsen nu när han ser vad som händer i hans egna land.

I dag är det 21 år sedan demonstranter sköt ner på Martyrernas Bro här i Bamako, och det högtidlighålls varje år genom en marsch på bron och som en allmän helgdag.

Det är också 21 år sedan Amadou Toumani Touré, Malis president fram tills i onsdags, ledde 17 officerare i en statskupp där de grep den dåvarande presidenten och ogiltigförklarade konstitutionen.

Den gången ledde statskuppen till demokrati och fria val; den här gången är det osäkrare vad det kommer att leda till. Det skulle ju faktiskt vara val om bara en månad, och presidenten hade inga ambitioner att hålla sig kvar vid makten nu när han suttit sina två perioder. Sverige, EU och stora delar av övriga världen har i varje fall fördömt 2012 års statskupp, och bland annat dragit in sitt bistånd.

Men det finns de som tycker att militären ändå gjorde rätt. Abdullah är en av dem – han har just läst klart geografi, är arbetslös och skyller sin och landets situation på presidenten.

”Vi är fattiga och han har inte gjort något åt det. Våra soldater blir dödade i norr eftersom de inte har vapen att slåss mot Tuareg-rebellerna som fått vapen från Gadaffi, och här i Bamako är allt fler arbetslösa.”

”Nu är alla på militärernas sida, de räddar oss.”

Men demokratin då, är inte den viktig?

”Jo, men det kommer att bli demokrati. Snart kommer vi att ha val, och då blir det riktig demokrati, men en bra president.”

Att alla inte är på militärernas sida har just demonstrerats alldeles intill där vi står, på en muromgärdad gård står tält och stolar fortfarande uppställda sedan ett tusental personer hållit möte.

Nu är där tomt, men här på gatan utanför rör sig ett 50-tal personer fram och tillbaka. De tillhör Abdullahs grupp, de som är pro-militären, och de hurrar så fort ett militärfordon passerar.

Plötsligt har några klättrar upp på porten till gården, slängt ett ben över kanten och hoppat ner på andra sidan. De öppnar porten för resten av gruppen och snart är alla i färd med att krascha tälten och slå sönder stolarna.

Efter två minuter är det tomt på gården igen, Bamako är åter lika lugnt som det varit de senaste tre dagarna.

När en lastbil kommer för att hämta upp plaststolarna skakar chauffören bekymrat på huvudet. Likaså gör den man som äger en bar alldeles i närheten; två stolar landade på hans tak.

Var är Mali på väg nu efter statskuppen?

Sabotörerna rev alltihop på några minuter innan de skyndade ut från gården.

Mer från militärkuppen i Mali:

Annonser