Frida Boisen om… invandringen?

Posted on 11 oktober, 2012

0


Folkomrösta om... invandringen?

GT startar namninsamling för att åstadkomma en folkomröstning om trängselskatt i Göteborg. Detta efter att ”hundratals läsare” frågat dem – och ytterligare (eller samma?) läsare har skickat mail efter artiklar om trängselskatten – när de ska starta en sådan insamling.

Det är härligt med engagerade läsare, och det finns inte någon som har mailat mig som reporter utan att ha fått ett personligt svar. De flesta svaren brukar innehålla förklaringar till varför jag faktiskt inte alls tar ställning i invadringsfrågan i något inslag, ett svar som ofta behövs eftersom de flesta mailet – liksom kommentarerna och telefonsamtalen – brukar handla om just invandringen och inslag jag gjort kring den.

Därför funderar jag nu på hur GT tänker när de propagerar för den här folkomröstningen. Jag gissar att även GT får ett och annat mail om invandringen – hundratals är här förmodligen en underdrift – så blir det någon omröstning i den frågan? Rösterna på Sverigedemokraterna och Vägvalet i senaste kommunvalet tyder på att intresset är liknande, så kanske skulle GT kunna kicka igång en liknande kampanj för Vägvalets tilltänkta samarbetspartner Sverigedemokraternas hjärtefråga?

Det behöver faktiskt inte ändras speciellt mycket alls i den inledande och argumenterande delen av GT:s artikel från i dag, här har jag i princip bara bytt ”trängelskatt” mot ”invandring”:

Hundratals läsare har frågat oss: När kommer GT att starta en kampanj för att vi, göteborgarna, ska få folkomrösta om vi ska ta emot invandrare i Göteborg, eller ej?

Svaret är enkelt. GT:s kampanj för att göteborgarna själva ska få rösta om invandringen startar här och nu. I dag. Sedan 1 januari i fjol har Sverige nämligen en ny förstärkt lagtext som stöder och stärker lokalbefolkningens rätt att få folkomrösta om frågor som folket brinner extra mycket för, som folket vill rösta om. Tro mig. Invanringen är en sådan fråga.

Sällan har GT fått en så stark respons för ett ämne vi skrivit om. Sedan vi startade vår artikelserie om invandringen i mitten av juni i år, har redaktionen tagit emot hundratals mejl och samtal från er läsare. De flesta av er är för att tala klarspråk: förbannade.

Många av er känner er överkörda. Ignorerade av era politiker. Och genuint oroliga för hur vi i Göteborg ska få viktiga saker i en välfärd som dagis, arbete, sjukvård, att gå runt. Med de höga kostnaderna, som drabbar flera av er med skatteökningar på flera tusentals, eller för vissa familjer, upp till tiotusentals kronor per år. Något som förstås slår hårt mot barnfamiljer.

– När 16 000 försvinner till invandringen kommer det inte att finnas pengar kvar för semestern nästa år, som en förtvivlad pappa sa till mig i telefon för några dagar sedan.

(—)

Ibland anklagas Sverigedemokraterna och dess företrädare för populism. Då tycker jag att det är intressant, eller i varje fall tankeväckande, att GT:s text fungerar så bra i båda frågorna, bara det att chefredaktören uppenbarligen lägger mer vikt vid somliga läsarmail än andra.

Annonser